Officiële opening bakhuis

Op 4 augustus 2024, over deze onderwerpen: Cultuur & erfgoed
molen bakhuis

In dit Jaar van het Erfgoed is het 10 jaar geleden dat de molen In Stormen Sterk - windmolen Gierle - werd gerestaureerd. Samen met de molenaars en Kempens Landschap zorgt de gemeente Lille ervoor dat dit erfgoedjuweeltje in topconditie blijft!

De afgelopen maanden zag je veel beweging rond de molen. Vrijwilligers bouwden er een authentieke bakoven. Onlangs werd de unit van het bakhuis erover geplaatst. Vandaag opent de gemeente Lille samen met de molenaars en Kempens Landschap officieel het bakhuis tijdens de Molenfeesten! Voor het bouwen van de authentieke bakoven gebruikten de vrijwilligers traditionele bouwmaterialen: oude klampsteen, vuurvaste vloerstenen, leemmortel, roggestro en zelfs paardenurine.

Sinds april is de oven klaar en begon het droogproces. Ondertussen wordt de oven stapsgewijs drooggestookt.

 

Van Akker tot Bakker

Door de komst van Bakhuis Vollenbak kan jong en oud aan de molen het verhaal ‘Van Akker tot Bakker’ volgen. Je zal het verhaal kunnen lezen op verschillende infoborden op het terrein. Elk jaar zal er in de buurt van de molen ook een graanveld worden ingezaaid waar je een infobord kan vinden en van daaruit naar de molen kan wandelen. Dit jaar staat het infobord aan de Doolstraat. Aan de molen kunnen bezoekers daarna zien hoe graan gemalen wordt. Tijdens workshops kan je meehelpen om het meel te verwerken tot brood of andere lekkernijen.

Het bakhuis zal, samen met de molen, elke laatste zondag van de maand open zijn. De openingsuren van het bakhuis en alle activiteiten vind je via www.instormensterk.be .

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is