N-VA Lille maakt werk van de verLEDding van de straatverlichting

Op 2 december 2019, over deze onderwerpen: Milieu en Energie, Veiligheid en dierenwelzijn
Verledding en slimme technologie zorgen voor een beter verlichtingsplan voor onze gemeente

Met VerLEDding en slimme technologie (AI) naar een beter straatverlichtingsplan

Op de gemeenteraad van woensdag 27 november 2019 werd besloten dat onze gemeente mee instapt in het plan van Fluvius om alle straatverlichting in Lille te vervangen door duurzame en toekomstvaste LED-verlichting. Vanaf 2020 en tot en met 2030 zal de straatverlichting in onze gemeente gebied per gebied vervangen worden door LED-verlichting.

Waarom LED-verlichting?

De kaars werd vervangen door de gloeilamp. Deze werd op haar beurt vervangen door de duurzamere spaarlamp. Elke stap bracht ons betere en goedkopere manieren om licht te brengen in de duisternis. De laatste incarnatie van duurzame verlichting is de LED-verlichting - LED staat voor Light Emitting Diode - die veel duurzamer is dan de conventionele straatverlichting, zeker in vergelijking met de oude gele natriumverlichting die je soms nog tegenkomt. Dit betekend kortweg dat LED-verlichting met minder energie evenveel licht kan produceren dan conventionele verlichting en een langere levensduurte heeft.

 

Waarom stappen we in dit plan?

Veel komt aan op de schaalgrootte van het project van Fluvius. Omdat Fluvius niet in slechts één maar in vele gemeenten LED-verlichting zal plaatsen, worden de kosten voor planning, expertise, gereedschap, materiaal, etc. sterk gedrukt. Voor Lille zou dit neerkomen op een bespaarde kost van ongeveer een half miljoen euro.

 

Waarom duurt dit plan 10 jaar?

Onze gemeente telt heel wat straten en nog veel meer straatverlichting. Deze vervangen kost natuurlijk tijd en een goede planning van onze partner Fluvius. Veel gemeenten in Vlaanderen maken de overstap naar LED-verlichting - ook via Fluvius - waardoor de technici en werkmannen een gegeerd goed zijn. Sneller verledden is dus moeilijk omdat natuurlijk ook de vele lantaarnpalen en armaturen die niet geschikt zijn voor de nieuwe verlichting vervangen moeten worden.

 

Wordt deze verlichting ook slim?

Artificiële intelligentie (AI) is een snel veranderende tak van de wetenschap die maakt dat straatverlichting ook slim kan zijn. Dit betekend dat verschillende sensoren worden verbonden aan het straatverlichtingsnetwerk waardoor deze kan inspelen op de noden. Verlichting kan dynamisch worden in straten met weinig passage. In het kader van de veiligheid en het veiligheidsgevoel, zal rondom openbare plaatsen, verenigingen, sportclubs, etc. de verlichting aangepast kunnen worden aan de noden, bijvoorbeeld: het licht blijft langer branden, de helderheid van het licht wordt aangepast, etc. 

De straatverlichting wordt dus niet enkel verled, maar er wordt voor gezorgd dat de nodige sensoren kunnen worden aangesloten op de nieuwe verlichtingspalen en armaturen. Met de digitalisering wordt het ook mogelijk om de informatie van dit slimme netwerk te bundelen voor een nog beter resultaat. De mogelijkheden van een verlichtingsplan en AI zijn bijna grenzeloos. 

 

Is deze beslissing toekomstgericht?

Zeer zeker. Dit project zal niet enkel voor de verledding van onze straatverlichting zorgen, maar zal ook de technologische evoluties qua verlichting en artificiële intelligentie blijven volgen, waardoor de verlichting steeds up-to-date is wanneer deze geplaatst wordt. Deze beslissing is dus niet enkel toekomstgericht maar zeker ook future proof.

 

Met deze beslissing zetten we de nodige stappen om één van onze verkiezingsbeloftes waar te maken: een slim straatverlichtingsnet en een goed straatverlichtingsplan dat inspeelt op de noden van onze gemeente.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is