Stekker uit het containerpark en meerderheid met billen bloot

Op 8 mei 2018, over deze onderwerpen: Milieu en Energie, Ruimtelijke ordening
Wat staat er te gebeuren met het containerpark?

Al sinds de vorige legislatuur, dat wil zeggen vóór 2012, gaan er stemmen op om het containerpark in Lille te vernieuwen. Er werd gekozen om een geheel nieuwe containerpark te bouwen. “Welke locatie zou er voor dit nieuwe containerpark gevonden worden?”, vroegen veel Lillenaren zich af. “Vast een centrale locatie zodat alle deelgemeenten gemakkelijk gebruik zouden kunnen maken van dit containerpark”, werd er geopperd. Alle Lillenaren weten in tussentijd wel beter.

Lille hing zijn wagentje vast aan onze buurgemeente Kasterlee die ook op zoek was naar een nieuwe locatie voor hun containerpark. De twee gemeenten sloegen de handen in elkaar en kondigde luidkeels aan dat er een gezamenlijk containerpark zou komen ergens op de grens tussen Lille en Kasterlee. Deze zoektocht heeft een erg lange tijd in beslag genomen en in tussentijd is er ook heel wat gemeenschapsgeld naartoe gevloeid.

Uiteindelijk kwamen twee percelen aan de spoorlijn in Achterlee ter sprake. Het moest en zou dé mirakeloplossing zijn die dit zware dossier uit het slop zou halen. De bewoners van het gehucht Achterlee waren het daar allerminst mee eens en richtten prompt een actiegroep op die pleitte voor het behoud van deze voor de landbouw waardevolle percelen. En ook in Wechelderzande deed deze beslissing de wenkbrauwen fronsen. Het onderzoek naar de dekkingsgraad wees uit dat slechts één deelgemeente van Kasterlee en Lille qua bereikbaarheid uit de boot viel, dat was natuurlijk Wechelderzande.

Al dit is water onder de brug geweest want op 8 mei 2018 kondigde het gemeentebestuur van Kasterlee aan dat het de stekker trok uit het gemeenschappelijk project en zich ging richten op oplossingen binnen de gemeentegrenzen. Kasterlee voert éénzijdig het project af en het Lilse gemeentebestuur staat letterlijk met de billen bloot. Het is terug naar af voor het nieuwe containerpark!

 

Hoe ziet N-VA Lille het containerpark?

Eerst en vooral willen we benadrukken dat onze fractie in Lille steeds zeer koele minnaars zijn geweest van het gezamenlijk containerpark met Kasterlee, omdat de bereikbaarheidsproblemen en andere praktische problemen al snel erg duidelijk waren.

We willen bekijken of het huidige containerpark niet behouden kan blijven. Door met de gronden die de gemeente Lille bezit te schuiven en deze gronden optimaal te benutten, kan het huidige containerpark misschien toch nog uitgebreid en vernieuwd worden.

Als dit niet kan, richten we ons op een geheel nieuwe locatie voor het containerpark, die gekoppeld zal zijn aan een nieuw te ontwikkelen stuk KMO-zone. Naar de locatie van deze KMO-zone wordt op dit moment gezocht, maar wees gerust dat we zullen pleiten voor bereikbaarheid en mobiliteit.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is